angol4u

angol4u

Hogyan vésődnek a fejünkbe az angol szavak ?

2016. február 25. - ptd

Az angol tanulása sokkal több egyszerű szavak tanulásánál, de elkerülhetetlen, hogy valahogy felépítsük a szókincsünket. Számos tanulást megkönnyítő módszer van. Meghallgattam sok nyelven beszélők  előadásait, vagy akik avval kecsegtetnek, hogy megtanulhatsz egy nyelvet nagyon rövid idő alatt. Hogyan csinálják? Mi a módszerük?

 A sok nyelvet beszélők technikáiban az a közös, hogy valahogy használni kell a nyelvet. Körbe veszik magukat a nyelvvel hallgatják és olvassák, amennyit csak lehet. Nem kell 100%  az összes szót ismerned, hogy valamit megérts, minden eszközt meg kell ragadni, hogy kibogozd a tartalmat.  Figyeld a testbeszédet, mimikát, hogy értelmezd mit mondhat, s ne blokkoljon az, hogyha nem értesz minden egyes szót. Ha beszélünk, nem számít, hogy hibázunk. Tudom, hogy általában a legnehezebb megszólalni a nyelvtanulóknak. A rossz hír az, hogy igaz nehéz megszólalni, de ez a legcélravezetőbb, ha meg szeretnél tanulni angolul.

Hogyan tanulj meg angolul videókból az is kiderült, hogy össze kell valahogy társítani az ismeretlen szót a a már ismertekkel. Bevallom angoltanárként mindig javítgattam, ha 2 azonos hangzású szót felcseréltek, pedig lehet ez volt a lépés, hogy plusz egy új szót megjegyezzen.

Az angol szavak esetében én inkább a témakörönkénti rendszerezést tartottam hasznosnak, illetve, hogy egy-egy szóból milyen más szófajú szót tudunk alkotni. Azonban az alábbi videóban is többek közt az  a tipp is elhangzik, hogy az új szavat kapcsoljuk össze egy már általunk ismert szóval, ami például hasonlóan hangzik, de jelentésében semmi köze az új szóhoz.

 

Ugyanezt a szóösszekapcsolós módszert figyeltem meg gyerekeimen, akik az anyanyelvüket tanulják.  Ha valamit már hallottak, de még nem jegyeztek meg behelyettesítik egy hasonló hangzású szóval, hiszen beszélni kell. :) Így lesz a puskatöltény puskatöltelék. Lepedővel a fején felkiált, hogy én vagyok a kísérlet, ami valójában kísértet. Az emésztőrendszer leírása a következő száj, távcső,  gyomor és vékonyrét. Hát, igen a nyelőcső és a vékonybél nem a leggyakrabban használt szavak. Még sorolhatnám a példákat, de a lényeg az, ha többet használják, szépen elkülönülnek a szavak a megfelelő jelentéssel. Ha nem nagyon használják, természetesen nem annyira ragad meg. 

Próbáljunk meg olyan önbizalommal és lazasággal használni a nyelvet, ahogy a gyerekek teszik ezt az anyanyelvükkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angol4u.blog.hu/api/trackback/id/tr538418708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása