angol4u

angol4u

Nyelvtan kontra beszéd

Újrakezdő angolosok figyelmébe

2016. június 07. - ptd

Szavak plusz nyelvtan egyenlő beszéd, sajnos nem ilyen egyszerű, ezek mellett ugyanolyan fontos az önbizalom, a bátorság, a lazaság, a motiváltság, hogy el kezdjünk beszélni angolul.Ha csak a nyelvtanon van a hangsúly, a nyelvet tanulók elbátortalanodtak, hogy hogyan mondják helyesen, így inkább nem is mondják. Hibázni merni kell, hogy gyakorlatot szerezzen az angolul megszólalni vágyó, természetesen a megszerzett tudást lehet csiszolni, bővíteni a szókincset, gyakorolni és törekedni, anyanyelvi beszélők által használt fordulatok megismerésére, persze a nyelvtan is szükséges, hiszen úgy tudjuk árnyaltan kifejezni magunkat. Azt, hogy milyen arányban gyakoroljuk a fenn említett dolgokat, attól függ mi a célunk az angollal.

 

Daniel Welsch egy amerikai tanárt szeretnék idézni, aki spanyoloknak tanít angolt sok-sok beszéddel az elején, a tökéletes nyelvtan elsajátítását megelőzve.

A lot of people study grammar for years and end up (naturally) with a huge fear of making mistakes. Then they don’t want to start speaking until they’ve done even more grammar, to eliminate those mistakes, and they never make progress on actual speaking. 

My method does the opposite because for most people, speaking is the goal - not filling in blanks in a grammar worksheet.

azaz

Sokan tanulnak nyelvtant éveken keresztül, s végül ott kötnek ki, hogy rettegnek nehogy nyelvtanilag helytelenül mondják. Addig nem akarnak elkezdeni beszélni amíg nem tanulnak még több nyelvtant, hogy megszüntessék azokat a hibákat, és így sosem javul  a beszédük.

A módszerem evvel ellentétes, mert a legtöbb ember célja, hogy beszéljen - s nem nyelvtani kitöltős teszt készítése.

 

Különbözőek vagyunk, van akit elrettent megszólalni, főleg mások előtt egy tanfolyamon. Pedig érdemes kicsit kilépni a komfortzónán kívül. Nyelvtani tesztet kitölteni sokszor egyszerűbb, mint beszélni. Lehet szükséges, hasznos a teszt, de ne menjen a beszéd rovásásra. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból, és akkor a beszéd és a nyelvtani magyarázat megtámogatja egymást, és egyre jobban fogsz beszélni.

Újrakezdőknek sem az a megoldás, hogy most megint a nulláról kezdem, jó alaposan , semmit sem hagyok ki és a lelkesedés pont addig tart, mint előtte is már háromszor a kezdő könyv x fejezetéig.

Kell egy cél, ami felé lépésenként haladsz. A meglévő ismereteket próbáljuk alkalmazni, minden kis előrelépés siker. 

Végül, ha elérünk egy szintet, ne feledjük mi is voltunk kezdők.

 

Angol4u Facebook oldal elérhető itt, melyet a "tetszik" fülre kattintva lehet folyamatosan nyomon követni

A bejegyzés trackback címe:

https://angol4u.blog.hu/api/trackback/id/tr598770328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása