angol4u

angol4u

Hogyan tanuljak meg beszélni angolul?

2016. április 12. - ptd

Hányszor vágtál már már bele az angol nyelv tanulásába? Hány angol tanfolyamon vettél részt? Hány nyelvtankönyvet vettél meg? Minél többször annál nehezebb hinni, hogy képes vagy kommunikálni angolul. 

 

 

gerund-1025453_1920.png

Az évek során sok-sok nyelvtant tanultál és egyre nagyobb a félelem, hogy hibázni fogsz. Hiszen kavarognak a nyelvtani szabályok a fejedben és érzed, hogy nem lesz jó, amit mondasz. Addig nem is szólalsz meg, amíg az összes nyelvhelyességi hibát fel nem számolod, s így a végeredmény, hogy a beszédre nem kerül sor.

Hozok egy példát, ne rémisszen meg, ez a szlovák fiú 19 nyelven beszél. Nem kell mindenkinek ennyi nyelven beszélni, de valamit biztosan tud arról, hogyan kell elsajátítani egy nyelvet. Először is itt egy videó, ahol bemutatja, hogyan tud spontán megszólalni ezeken a nyelveken. Természetesen van amit jobban, van amit kevésbé beszél.

Egy másik videóban arról beszél, hogyan lehet egy nyelvet szerinte megtanulni. Megkülönböztet könnyű és nehéz nyelveket. Az angol könnyű, főleg ha valakinek az anyanyelve a magyar, ami nem egyszerű.

A nyelvtanulásban szerinte nincs 5 lépéses útmutató, hiszen komplex és egyénileg változó. Egyszerű tanácsa, hogy próbáljuk használni az angolt, amilyen gyorsan csak lehet. Természetesen ez egyszerűnek hangzik, de nehéz megvalósítani, és természetesen kell, hogy valamiből építkezzünk. Kis alap szókincs és nyelvtan szükséges. Mindezt ő nem nyelvtani szabályok olvasgatásával éri el, hanem azt tanácsolja keress egy egyszerű, neked tetsző olvasmányt, az angol szöveg olvasása által épül a szókincs és természetesen a nyelvtani szerkezetekkel is találkozol. Aztán hallgatni is kell az anyanyelvi beszélőket, interneten számos lehetőség van, és természetesen annyiszor állítod meg és hallgatod újra, amennyire neked szükséged van . Mindez adja az alapot a beszédhez.

Végül a gitározáshoz hasonlítja egy nyelv elsajátítását. Lehet sokat olvasni zenéről, az elméletről, de ha nem veszi valaki nap, mint nap a kezébe a gitárt, nem fogja tudni megszólaltatni.

 

Kivel beszéljek angolul?

Hát, először magaddal, de ne légy túl kritikus! Mindenki beszél magában, gondolkodjatok angolul! Boltba menet átgondolhatod mit fogsz venni és mondani. Hazafelé átgondolhatod a nap eseményeit, lefekvéskor elmélkedhetsz mit fogsz csinálni holnap. Aztán van, aki szerencsés, a környezetében talál valakit akivel beszélhet, de természetesen a net ezen a területen is számtalan lehetőséget kínál a chatre.

Az én személyes kedvencem pedig az utazás, ahol ha elég nyitott vagy, kedvedre gyakorhatod az angol nyelvet.

Vannak olyan kezdeményezések, amelyek próbálják megteremteni a tanulni vágyónak azt a nyelvi közeget, amire szüksége, hogy beszélhessen angolul.

Ilyen programot kínál a Bar-Angol. 

Mi a módszer elve?

Senki sem vitathatja, hogy a leghatékonyabb módon úgy tudsz egy nyelvet elsajátítani, ha abba az országba költözöl, ahol a megtanulni kívánt nyelvet beszélik. Például Nagy Britanniában vagy az USA-ban minden angol nyelven történik: angolul beszélgetsz a szomszédokkal, angolul kommunikálsz az eladókkal a boltokban, az utcán angolul kérsz segítséget, ha moziba mész, angol nyelvű filmet nézel, és minden egyéb program is angolul zajlik.

Nos, ezt a közeget hivatott a Bar-ANGOL Program megteremteni, és a meglévő tudást aktiválni. Persze az elkerülhetetlen, hogy mindeközben ne ragadjon rád újabb és újabb nyelvi elem (új szavak, nyelvtan, beszélt nyelvi kifejezések, stb.) – de mindez erőfeszítések nélkül, élvezetes programok által. Olyan programokon fogsz részt venni, mint pl. együtt-főzés, szabadulós játékok, kirándulás, teaházas beszélgetések, stb., melyek nem csak az angol tudásodat fejlesztik, de hihetetlen nagy élményt jelentenek önmagukban is. Csak győzd feldolgozni a sok izgalmas élményt! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://angol4u.blog.hu/api/trackback/id/tr408590500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása